Ajankohtaiset

ajankohtaiset uutiset

3D-tulostin on ilmestynyt Työvoimalasäätiön ICT –pajalle!

Tällä hetkellä ohjaajan kopin nurkassa pitää meteliä erittäin outo vekotin. Se on neliskulmainen, ikkkunallinen ja se tekee tuon tuostakin jotain, mutta mitä? Kyseessä on 3D-tulostin, eli tulostin joka ei tee kuvia vaan 3D-esineitä.

Mitäs noituutta se sitten on olevinaan? 3D-tulostin ottaa sisäänsä kelassa olevaa muovimassaa, jonka se sulattaa isossa lämpötilassa sisällään ja puskee sen ulos suuttimesta. Ohjelmilla tehdyt 3D-kuvat pystytään syöttämään tulostimelle, vähän kuin skannaisit jotain tavallisessa tulostimessa, joka tekee siitä kopion valkoiselle paperille. Sitten tämä 3D-tulostin yksinkertaisesti vain alkaa rakentamaan syöttämääsi mallia alhaalta ylös, sulattamalla muovimassan, puskemalla sen ulos suuttimesta ja jäähdyttämällä sen haluttuun muotoon.

No mitäs sillä sitten pystyy tekemään? Tämä tulostin käy oikeastaan joka näpertelyyn. Sillä voi tehdä simppeleitä pieniä esineitä, kuten noppia, kärrypoletteja joilla saa kärryn auki kaupassa, tai vaikka koriste-esineitä. Sillä voi tehdä myös isompiakin esineitä, kuten kynätelineitä, mukeja tai koteloita esimerkiksi kännykkään. Sillä voidaan myös tehdä varaosia, kuten hammasrattaita tai muttereita, muovista totta kai. Riippuen muovin laadusta ja ominaisuuksista muovimassasta voi tehdä ja muovata lähes yhtä laajan kirjon esineitä, kuin mielikuvitus sallii.

Ai niitä muoveja on erilaisia? Kyllä ja totta kai. Yleisimmin käytetyt muovimassat joita englanniksi kutsutaan nimellä ”Filaments”, ovat PLA sekä ABS. Näiden kahden välillä ero on se, että PLA sopii paremmin tekemään isoja koristeellisia muotoja sekä kuvioita, eikä se taivu tai vääristy printatessa. Tosin sitten kun se on valmis, niin se ei kestä kuumuutta tai se menettää herkästi oman muotonsa. ABS on taas täysin vastakohtainen materiaali, se taipuu ja muuttaa muotoaan helpommin, kun sitä printataan, mutta kun se jäähtyy ja kovettuu, siitä tulee paljon kovempi, kestävämpi ja kuumuutta sietävämpi kuin PLA:sta, jonka takia siitä voi tehdä vaikka varahammasrattaan.

Nyt en kyllä tajua hölkäsen pöläystäkään tästä, kuulostaa kovin vaikeaselkoiselta ja hankalalta. Tiedän, nämä ovat aluksi erittäin vaikeita asioita ja saavat sinut raapimaan päätäsi, mutta, jos olet kiinnostunut 3D-tulostuksesta, niin on hyvä lähteä onnistumaan epäonnistumisien kautta. Yleensäkään et tarvitse montaa kertaa erehtyä, että tiedät jo mitä teet toisin. ICT –pajalla on valmiudet kuitenkin opettaa sinulle tämän asian perusteita, ja voit uppoutua sen saloihin välittömästi.

Niitä siis vain printataan ulos ja muuta ei voi tehdä? Itse asiassa olemme alkaneet juuri tutustumaan myös näiden 3D-printtausten maalaamisen saloihin, eli tulostamasi koriste-esineet saavat äkkiä uuden elämän, kun olet oppinut siistimään työsi ja sen jälkeen maalaamaan siitä mieleisesi.

Kaikki tämä siis työvoimalasäätiön ICT –Pajalla? Lyhyesti ja ytimekkäästi todeten: Kyllä.